Alternatief onderwatermolens (OWM): dichte generatoren die reageren op waterdrukvaratie

De oceeaan herbergt een geschatte 1 miljoen gigawattuur aan beschikbaar vermogen. Één van de uiteenlopende plannen om energue af te tappen is de zogenaamde Archimedes Waveswing (AWS), vernoemd naar de Wet van Archimedes. In samenwerking met het Amerikaanse studentenbedrijf Ocean Energy Company (Michigan State University) hebben we deze nieuwe technologie op de wereld gebracht.Uit onderzoek is gebleken dat deze technologie geen enkele invloed kan uitoefenen op het mariene ecosysteem zoals vissen doordat er zich geen rotorbladen bevinden. Het knelpunt is het feit dat de AWS generatoren op minimaal 20 á 25 meter diepte moeten worden geplaatst, wil het geen hinder uitoefenen op de scheepvaart.

 

AWS: de nieuwe techniek die dient als alternatief voor de OWM

 

Werking AWS: Het is simpel als u de Wet van Archimedes kent

AWS een rendabele duurzame energietechnologie die gebruik maakt van een wisselende waterdruk als gevolg van deining die onder de zeespiegel voorkomt. De waterdruk wordt bepaald door de hoogte van de waterkolom tussen het betreffende meetpunt en de zeewaterspiegel. Door de natuurlijk aanwezige deining varieert de waterdruk op dit meetpunt periodiek. De AWS zet deze wisselende waterdruk om in een op- en neergande beweging door gebruik te maken van de Wet van Archimedes. Deze wet leert dat de opwaartse kracht in een fluïdum gelijk is aan het gewicht van het verplaatste fluïdum. Bij de AWS is lucht gevangen onder een soort paddenstoelhoed, drijvend op ongeveer 20 meter onder de zeespiegel. Het volume van de luchtbel bepaald de verplaatste hoeveelheid zeewater en daarmee ook de opwaarse kracht op de drijver. De wisselende waterdruk veroorzaakt een wisselend volume van de luchtbel en hiermee ene periodiek wisselende opwaartse kracht op de drijver. De hierdoor optredende op- en neergaande beweging van de drijver wordt door middel van een schroefdraad omgezet in een draaiende beweging, zodat op directe wijze een generator kan worden aangedreven. Hierdoor kan er elektriciteit worden opgewekt. Uit ons onderzoek met de Michigan State University is gebleken dat het energiepotentieel vrijwel evengroot is als de OWM doordat het potentieel aan golfbewegingen en het getij worden gerelateerd.

 

Doordat er geen rotorbladen zijn, kan het mariene ecosysteem (vissen etc) niet worden aangetast of in gevaar worden gebracht. Dit is dus een goed alternatief voor de "onderwatermolen". Hieronder is de Engelse beschrijving van de werking te lezen, met bijbehorende afbeelding, met dank aan de studenten van de Michigan State University.