Onderwatermolens bij Oosterschelde
Het opwekken van elektriciteit met behulp van stroming in de Oosterscheldekering lijkt eindelijk van de grond te komen. Twee grote energiemaatschappijen, Eneco NV en Tocardo Tidal Energy, hebben serieuze belangstelling voor het plaatsen van onderwatermolens in enkele openingen van de stormvloedkering. Eneco-directeur en bestuursvoorzitter Jeroen de Haas ziet grote mogelijkheden voor het opwekken van "onderwatermolen-energie" in de monding van de Oosterschelde. Eneco is van plan voor volgend jaar zomer twintig onderwatermolens in de kering te plaatsen. De molens worden direct aangesloten op het net.
De hamvraag is welk effect de molens hebben op de doorlaatbaarheid van de kering. Het is voor de natuur en visserij in de Oosterschelde belangrijk dat zoveel mogelijk water blijft in- en uitstromen. In een onderzoek voor de provincie Zeeland heeft concurrent Tocardo in 2000 al vastgesteld dat 'energieopwekking uit getijdenstroming op grote schaal strijdig is met het natuurbeleidsplan Oosterschelde'.
Het ministerie van Economische Zaken wil 'slechts' 12,5 eurocent vergoeden per kilowattuur opgewekte getijdenstroom. De sector vroeg 37 eurocent, omdat getijden en- molenenergie (nog) hoge ontwikkelingkosten vergt. De proef bij Borssele krijgt geen vervolg, als een betere regeling uitblijft, aldus Van Breugel. Van Breugel hoopt op investeringssubsidies voor BE-architecten-en-ingenieurs BV en Tocardo.